In oktober 2019 is het 2-jarige onderzoeksproject "Proactiviteit voor Werkzekerheid" van start gegaan. Dit project, uitgevoerd door dr. Jessie Koen en drs. Maarten van Bezouw, wordt ondersteund door de Goldschmeding Foundation.
In het project onderzoeken we hoe werkzekerheid tot stand komt in de veranderende en onzekere arbeidsmarkt van vandaag en morgen. We richten ons specifiek op mensen aan de basis van onze arbeidsmarkt. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat zij meer werkzekerheid ervaren, ondanks het feit dat hun baan onder druk staat door ontwikkelingen als digitalisering en flexibilisering.
Proactief loopbaangedrag (netwerken, plannen en nieuwe vaardigheden opdoen) biedt zekerheid in onzekere situaties. Bij een aflopend tijdelijk contract voelen proactieve werknemers zich minder onzeker dan minder proactieve werknemers. Sterker nog, de werkzekerheid die deze proactieve tijdelijke werknemers ervaren is vergelijkbaar met de werkzekerheid die werknemers met een vast contract ervaren.
In onzekere situaties hebben mensen echter wel wat anders aan hun hoofd dan proactief netwerken of een cursus volgen om nieuwe vaardigheden op te doen. Zij zijn bezig met het regelen van een volgend contract, hebben zorgen over hun financiële situatie, en/of zien weinig mogelijkheden om te leren en ontwikkelen. Die onzekere uitgangspositie zit de totstandkoming van werkzekerheid door proactief gedrag dus in de weg.
In het onderzoeksproject gaan wij op verschillende manieren aan de slag om deze ‘negatieve spiraal van onzekerheid’ te doorbreken. Zo onderzoeken we de effecten van inkomenszekerheid en van 'nudging'. Met de resultaten hopen we nieuwe vormen van werkzekerheid te creëren, specifiek voor mensen aan de basis van de arbeidsmarkt.
Opmerkingen