top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverjessiekoen

Perspectief & Initiatief

Bijgewerkt op: 21 sep. 2021

onderzoek naar onzekerheid onder zzp'ers


In 2020 hebben dr. Jessie Koen en dr. Maarten van Bezouw 6 maanden lang een groep zzp'ers gevolgd die door de coronacrisis (zo goed als) zonder werk zaten. Daarbij onderzochten zij de gevolgen van onzekerheid over de toekomst van werk én mogelijke oplossingen.


"mensen die voldoende bestaanszekerheid ervaarden waren in staat om hun onzekerheid om te zetten in actie"

Het onderzoek laat zien dat mensen door proactief loopbaangedrag (netwerken, nieuwe vaardigheden leren, etc.) voor zichzelf meer werkzekerheid konden creëren. Dat wisten we al uit eerder onderzoek, maar is nu nogmaals bevestigd en gaat dus zelfs op in (corona-)tijden van diepe onzekerheid.


Een voorwaarde voor dit proactieve loopbaangedrag is dat mensen ook de (cognitieve) ruimte hebben om vooruit te kunnen kijken. Uit het onderzoek bleek echter dat de zorgen over het voortbestaan van het werk zo allesomvattend waren, dat mensen daarmee moeite hadden. Sterker nog, zij konden zich slecht concentreren en waren vergeetachtiger dan normaal.


Gelukkig bleek er ook een oplossing te zijn: mensen die voldoende bestaanszekerheid ervaarden (dus rond konden komen van hun huidige inkomen en, in dit geval, de tozo-uitkering) waren in staat om hun onzekerheid om te zetten in actie: dankzij de bestaanszekerheid die zij ervaarden konden zij vooruit denken én vooruit handelen. Daarmee creëerden zij meer werkzekerheid voor zichzelf.


De opzet, resultaten en conclusies van het onderzoek, evenals de belangrijkste aanbevelingen, zijn te lezen in onderstaand rapport.

Rapport onderzoek UvA SDD - Perspectief & Initiatief
.pdf
Download PDF • 633KB

Het wetenschappelijk artikel over het onderzoek is gepubliceerd in het open-access wetenschappelijk peer-reviewed tijdschrift Frontiers in Psychology.

303 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page