Voor veel mensen is de onzekerheid over werk enorm toegenomen door de coronacrisis. Is daar wat aan te doen? En zo ja, wat dan?
Jessie Koen is opgenomen als academisch expert op het gebied van werkzekerheid in het expertise-portaal voor sociale wetenschappen in Nederland. Lees hieronder haar eerste adviezen over omgaan met onzekerheid tijdens de coronacrisis.
De negatieve spiraal van baanonzekerheid
Baanonzekerheid hangt sterk samen met het gebrek aan cognitieve ruimte, zeg maar ruimte in je hoofd, dat mensen nodig hebben om proactief te handelen. En proactief handelen is nu nét wat nodig is om een beetje meer zekerheid te creëren voor jezelf. Gevolg: een negatieve spiraal waarbij mensen niet meer investeren in zaken als training en netwerken en ze nog verder wegzakken in onzekerheid.
Onzekerheid over werk tijdens de coronacrisis
Voor veel mensen is de onzekerheid over werk enorm toegenomen door de coronacrisis. Het is daarom nog lastiger ruimte in het hoofd te maken en proactief te handelen. Je weet vaak niet eens of je straks nog een baan gaat hebben, want hoe lang gaat deze crisis duren? Toch is het aan te raden ook nu proactief te handelen. Uit ons onderzoek weten we dat proactief handelen onzekerheid wegneemt.
Maar hoe kun je in deze tijden van sociaal afstand houden en thuisisolatie proactief handelen? Netwerken wordt nu bijvoorbeeld vrij lastig en de tijd en ruimte in je hoofd is beperkt.
De positieve spiraal van (kleine) proactieve stappen
De stappen die je kunt nemen, moet je nu wat kleiner maken, maar blijf ze toch nemen. Ze zorgen ervoor dat je beter weet wat je straks kunt verwachten. Zo creëer je voor jezelf weer wat meer gevoel van houvast en zekerheid, en daarmee meer cognitieve ruimte. Een positieve spiraal dus.
Voorbeelden van kleine proactieve stappen die je kunt nemen zijn:
Je vrienden en (evt.) collega’s op de hoogte stellen van je onzekere werksituatie.
Informeren bij je collega’s en leidinggevende of zij informatie hebben over hoe je werk er over een paar maanden uit gaat zien.
Werken aan je LinkedIn profiel en contacten.
Advies vragen bij je leidinggevende of collega’s over je huidige werksituatie -een kort mailtje is al voldoende.
Met je partner of vrienden praten over wat voor werk zij bij je vinden passen (gewoon aan de eettafel of tijdens een Zoom borrel).
Informeren bij je leidinggevende welke stappen je kunt nemen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen (zodat je eventueel ergens anders kunt worden ingezet als je baan stopt).
Zoeken naar een online cursus om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen (alleen bij voldoende tijd: volgen van een dergelijke cursus).
Op een rijtje zetten voor jezelf wat je wel en niet leuk vindt aan je werk.
Nadenken over welke keuzes tot je huidige werk hebben geleid (een soort van omgekeerde planning maken dus).
Voldoende tijd en ruimte om iets uitgebreider te reflecteren op je werk en loopbaankeuzes? Er zijn talloze manieren om je daarbij te ondersteunen, waaronder het loopbaanprogramma "Mijn verhaal". Lees hier meer over ons onderzoek (i.s.m. elloo) naar het positieve effect van het loopbaanprogramma.
Commentaires